asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Ambasador Republike Rumunije u poseti vlaškoj zajednici


U utorak 20. novembra 2012. godine Bor je posetila visoka delegacija ambasade Republike Rumunije u Beogradu predvođena ambasadorom Danijelom Banuom.

Domaćini visokoj delegaciji bili su Zaviša Žurž, predsednik Udruženja gradjana „Ariadnae filum“, Dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške demokratske Stranke Srbije i otac Bojan Aleksandrović, vikar protopopijata Priobalne Dakije RPC. Tokom radnog sastanka, predstavnici ambasade su bili upoznati sa problemima vlaške odnosno rumunske  zajednice u severoistočnoj Srbiji, kao i činjenicom da se nakon potpisivanja Protokola 1. marta ove godine, ništa nije promenilo u smislu poboljšanja manjinskih prava ove zajednice.

Ambasadoru je, takođe, bila preneto nezadovoljstvo tretmanom kako od strane srpskih, tako i od strane zvaničnika Republike Rumunije koju smatramo zemljom maticom.

Gospodin Banu je iskazao puno razumevanje i svojim domaćinima dao punu podršku obećavši da će o svemu izvestiti zvanični Bukurešt. Ambasador je još istakao da se pozicija zvaničnog Bukurešta nije promenila i da pripadnici vlaške manjine mogu da računaju na punu podršku Rumunije u ostvarivanju manjinskih prava na čije se poštovanje Srbija obavezala u Protokolu potpisanom početkom marta u Briselu.