asd
asd Vlaški Mozaik

Na izvoru Mureša 2019.



"Letnji univerzitet na izvoru Mureša" okupio je i ove godine mnogobrojne učesnike iz skoro svih regiona Balkana naseljenih rumunskom manjinom. Predstavnici organizacija rumunske manjine imali su prilike da diskutuju o aktuelnim temama i problemima koje imaju ove manjinske zajednice.  

Skup je održan u periodu od 12. do 17. avgusta 2019. godine u Kulturnom centaru "Toplica", uz podršku Vlade Rumunije, u partnerstvu sa Pravoslavnom biskupijom Kovašna i Harghita, Evropskim centrom za studije Kovašne -Harghita, Nacionalnom fondacijom za Rumue van Rumunije, Federacijom rumunskih organizacija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i Građanskim forumom Rumunije Kovašna, Harghita i Mureš. Skup je održan u Nacionalnom sportskom kompleksu Izvoru Mureš, okrug Harghita. Skup je protekao u znaku, stogodišnjice velkog ujedinjenja.  



       

Na izvoru Mureša 2019.


 

Delegacije rumunske manjine upoznale su prisutne novinare, predstavnike rumunskih vlasti i ostale zainteresovane posetioce sa teškim položajem rumunske manjine u susednim zemljama. Glavni problemi Rumuna u okruženju, odnosno u takozvanim istorijskim regionima, su nemogućnost očuvanja svog identiteta usled agresivne asimilacije i nepoštovanja osnovnih manjinskih prava od strane zemalja u kojima žive. Problemi su slični u skoro svim zemljama, od ukrajine preko Bugarske, Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke, Albanije sve do Hrvatske. U svim ovim zemljama Rumuni teško uslpevaju da očuvaju svoj nacionalni identitet i izbore se za svoja prava.


Predstavnici skupa iskazali su i nezadovoljstvo radom rumunske valde odnosno nadležnog ministarstva za prekogranične Rumune, koje ne čini dovoljno da se pomogne Rumunima van Rumunije.

Rumune iz Srbije odnosno Vlahe su predstavljale oragnizacije članice Kongresa vlaha:

- Ariadnae Filum.

- Vlaška narodna stranka.

- Grupa studenata iz Srbije.

        


07.09.2019.

Govor Georgija Simeona o situaciji Rumuna van Rumunije i lošem funkcionisanju rumunskog ministarstva za rumune van Rumunije.

Govor Predraga Balaševića o situaciji Rumuna(Vlaha) u istočnoj Srbiji -I deo

Govor Predraga Balaševića o situaciji Rumuna(Vlaha) u istočnoj Srbiji -II deo