asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

VLAŠKI MOZAIK Serijal emisija o Vlasima u produkciji BEST televizije iz Zaječara

Vlaški mozaik-UVODNA EMISIJA


Serijal emisija sa početkom od srede 21 Novembra 2012, emisije su posvećene Vlasima sa posebnim osvrtom na Vlahe u istočnoj Srbiji. Za emisiju govore istaknuti i ugledni članovi Vlaške zajednice koji se ovom temom ozbiljno bave decenijama. U ovim emisijama će učestvati istoričari, etnolozi, filozofi, aktivisti najaktivnijih Vlaških nevladinih organizacija i istaknuti Vlaški političari koji se bave temom Vlaške manjine. Gledaoci će imati prilike da od kompetentnih sagovornika saznaju mnoge činjenice o Vlasima.


I Emisija - VLAŠKI MOZAIK


Na Best Televiziji - 21. Novembra 2012, I emisija iz serijala o Vlasima na televiziji Zaječar. Gosti ove emisije su Doktor istorijskih nauka Dr. Slavoljub Gacović, i Predsednik ''Ariadnae Filum'' Vlaške nevladine organizacije za očuvanje identeta Vlaha istočne Srbije.

II Emisija - VLAŠKI MOZAIK


Serijal emisija VLAŠKI MOZAIK na Best Televiziji - 28. Novembar 2012, II emisija iz serijala o Vlasima na televiziji Zaječar. Gost ove emisije sje Doktor istorijskih nauka Dr. Slavoljub Gacović. Tema emisjije je rana istorija etnogeneze Vlaha. Zenit Rimskog Carstva, i situacija na balkanu, početak raspada carstva i dešavanja sa romanizovanim stanovništvom pod uticajem varvarskih plemena. Migracije romanizovanog stanovništva nakon raspada Rimskog carstva i početak etnogeneze Vlaha u kontekstu migracija i mešanja romanizovanog stanovništva i novopridošlih naroda, sudbina romanskog(Latinskog) jezika i nastanak protorumunskog jezika na temeljima Latinskog od kojeg će kasnije nastati Rumunski (takođe nazivan i Vlaškim).

III Emisija VLAŠKI MOZAIK


Treća emisija veoma popularnog i u severoistočnoj Srbiji gledanog serijala pod nazivom "VLAŠKI MOZAIK". Tema emisije od 05. 12. 2012. godine je Vlaški jezik - lingvističko ili političko pitanje. Gosti u studiju su: Gospodin Ž. Lazić, dipl. socijalni radnik, predsednik prvog saziva Nacionalnog saveta Vlaha i g-đa Jasmina Glišić, dipl. filosof,

IV Emisija VLAŠKI MOZAIK


Serijal emisija VLAŠKI MOZAIK na Best Televiziji - 12. Decembar 2012, IV emisija iz serijala o Vlasima na televiziji Zaječar. Gosti ove emisije su Dušan Prvulović iz odbora za ljudska prava CHRIS mreže Negotin i dipl. Ing. Arhitekture Ivica Glisić.potpresednik I saziva Vlaškog nacionalnog saveta. Teme emisije su građanska prava vlaške manjine, mešanje političkih partija u kulturnu autonomiju Vlaške manjine, izvrgavanje ruglu vlaške kulture od strane nekih uticajnih pojedinaca, ali i političkih partija pa čak i sadašnjeg nacionalnog saveta Vlaške manjine. Zloopuotreba policije prilikom izbora za sadašnji nacionalni savet.

V Emisija VLAŠKI MOZAIK


Političko organizovanje Vlaške zajednice, način funkcionisanja, problemi, i profil Vlaških političkih organizacija, tema je ove emisije. Sagovornici su Dr. Predrag Balašević predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije i Miroslav Grujić potpresednik Vlaške demokratske stranke Srbije.

VI Emisija VLAŠKI MOZAIK


Emisija posvećena najreprezentativnijim vlaškim običajima. Gost emisije je Filip Paunjelović, vrstan poznavaoc i analitičar vlaških običaja, mitova, obreda, i drugih oblika tradicionalne kulturne zaostavštine. Iz svog bogatog iskustva izdvojio je nekoliko zanimljivih tema, vlaške svadbe, magija, priča o Čumi itd.

VII Emisija VLAŠKI MOZAIK


Emisija posvećena odnosu Srbije i srpskog društva prema Vlasima ali i prema drugim manjinama. Gost emisije je Čedomir Čupić, Redovni je profesor na FPN na predmetima Sociologija, Politička antropologija i Medijska etika.

IX Emisija VLAŠKI MOZAIK


U emisiji je obrađena tema odnosa Rumunije prema Vlasima u Istočnoj Srbiji. Govori Konzul Republike Rumunije u Srbiji, Gospodin Iulian Nicu.

VIII Emisija VLAŠKI MOZAIK


Gosti emisije su Zaviša Žurž, predsednik udruženja za očuvanje identiteta Vlaha/Rumuna 'Ariadnae Filum', i Dr.Dragiša Kostandinović predsednik udruženja za očuvanje kulture Vlaha /Rumuna ' Traian'.

X EmisijaVLASKI MOZAIK


Deseta emisija serijala zaječarske BEST televizije VLAŠKI MOZAIK. Gost desete emisije je Dušan Janjić, diplomirani sociolog i vrstan poznavalac prilika unutar vlaške zajednice.

XI Emisija VLASKI MOZAIK


Jedanaesta emisija veoma gledanog serijala BEST Televizije "Vlaški Mozaik". Gosti emisije, emitovane u sredu 6. februara 2013. godine bili su Dragomir Dragić, predsednik Foruma za Kulturu Vlaha i dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije.