asd
asd Vlaški Mozaik

Jedina rumunska institucija u istočnoj Srbiji na čijem je čelu otac Bojan Aleksandrović, na meti instituta rumunske kulture.


Pored toga što su na udaru srpskih vlasti, Rumuni/Vlasi u Timočkoj Krajini pogođeni su i od strane institucije rumunske države koja bi trebalo da im pomogne, prenosi dopisnik Romanian Global News.

Na poslednjoj sednici Upravnog odbora Instituta rumunske kulture - ICR, izuzetno važan projekat koji se odnosi na jedinu rumunsku instituciju u Timočkoj Krajini - Rumunsku pravoslavnu crkvu, odbačen je intervencijom direktora za ekonomske poslove instituta, koji nije čak ni član Upravnog odbora.


 

Pokazujući nekompetentnost ali i nedostatak dobre volje (nije prvi pokušaj da se ne odobri projekat Rumunima u Timočkoj Krajini), ovaj zvaničnik instituta je intervenisao irelevantnim argumetima i pokazao nedostatak razumevanja i kompetencije za ovu oblast.

Zloubotrebom stava ovog  zvaničnika učinjeno je da projekat od velikog značaja za Muzej rumunskog sela  u Timočkoj Krajini nije odobren.

Ono što je još gore je tolerancija od strane prisutnih na sednici, uključujući i potpredsednika instituta Mirela Taloša, prema jednom takvom izrazito štetnom stavu za rumunske interese u Srbiji i Rumuna/Vlaha u Timočkoj Krajini.

Vrhunac je to što je nedavno Taloš posetio oca Bojana u rumunskom(vlaškom) manastiru u Malajnici, gde je trebalo izgraditi "Muzej vlaškog sela" u Timočkoj Krajini. Poseta je bila bez rezultata.

Sloboda u ponašanju tog službenika zasniva se, čini se, na posebnom odnosu koji ima sa predsednikom ICR-a, na osnovu čega je i postao direktor instituta za ekonomske poslove, a koji je iskustva stekao u oblastima koje nemaju veze sa delatnošću instituta.

Uvek se može naučiti od efekata asimilacionog pritiska srpskih vlasti, oko 300.000 Rumuna / Vlaha iz Timočke Krajine gube poverenje u matičnu zemlju kao rezultat događaja koji odvraćaju od suprotstavljanja asimilaciji, čak i ako se radi nadam se, samo o nesposobnosti i zloupotrebi moći institucija matične države.

Kada ga je kontaktirao dopisnik Romanian Global News, otac Bojan je bio razočaran i rekao da više ne može sarađivati sa ICR-om, s obzirom na to da su ljudi iz tog instituta saučesnici srpskih vlasti u uništavanju identiteta Vlaha(Rumuna) u Timočkoj Krajini.

"Nisam mislio da će nas institucija matične države tretirati na način kao i naši protivnici. Ako neko želi više da sarađuje sa nama i ima imalo rumunske(vlaške) svesti, treba da isključi iz saradnje osobu koja nam je samo otežavala. I ne samo sada! Izgleda da ta osoba radi za Srpsku većinu a ne za Rumunsku majinu" rekao je otac Bojan  pod velikim uticajem odluke Rumunskog kulturnog instituta.

Delegacija Rumuna / Vlaha iz Timočke Krajine će uskoro posetiti Bukurešt radi sastanka se sa stalnim Biroom Senata i Odborom za kulturu Senata gde će tražiti razrešenje ovog zvaničnika i nastavak veoma dobre saradnje koju su imali sa Rumunskim kulturnim institutom pre dolaska na tu funkciju sadašnjeg direktora za ekonomske poslove.

Sreda 6.februr 2018.g. Bukurešt, Rumunija, Romanian Global News

15.02.2018