asd
asd Vlaški Mozaik

Zelena karta Rumunije - lakše do posla i boravka u Rumuniji za Rumune/Vlahe iz Srbije i okruženjaNa zahtev organizacija prekograničnih Rumuna, među kojima je i "Kongres Vlaha" iz Srbije, u Rumuniji se već nekoliko meseci radi na zakonu pod radnim nazivom „Zelena karta za prekogranične Rumune“. U rumunskom senatu je već postignut konsenzus svih političkih opcija, te je njegovo izglasavanje osigurano. Radi se o ideji da se rumunskoj manjini u susedstvu olakša dobijanje radne i boravišne dozvole u Rumuniji.


Slobodna radna mesta u Rumuniji - "Print Screen" www.ejobs.ro.


Rumunija je jedna od retkih zemalja u okruženju koja ne dozvoljava sticanje rumunskog državljanstva pripadnicima njene manjine u susedstvu, odnosno u tzv. rumunskim istorijskim regionima. Radi se o teritorijama nekadašnjeg rimskog carstva gde starosedelačko romanizovano stanovništvo još opstaje. Srbija je jedno od tih zemalja u kojoj živi brojna rumunska nacionalna manjina.


Ideja o lakšem pristupu ove kategorije stranih državljna rumunskom tržištu rada nije nova, ali je izglasavanje ovakvog zakona u Rumuniji komplikovano.


„Zelena karta“ bi omogućila radnu i boravnu dozvolu samo u Rumuniji, i važila bi za sve prekogranične Rumune bez obzira na alternativne nazive(Vlahe, Iflake, Volohe, Moldavce, Arumune, Cincare, Istrorumune…). Zelena karta ne bi međutim automatski omogućila boravak i rad na teritoriji ostalih zemalja EU. Za ostatak EU ostaće isti uslovi kao i do sada za strane državljane, odnosno podnošenje zahteva za vizu u matičnoj zemlji, ukoliko se želi rad ili duži boravak od 3 meseca.

  

      

Rumunski(Vlaški) istorijski regioni - Orjentaciona karta oblasti u susednim državama sa rumunskom manjinom.

 

Sa „Zelenom kartom“ takođe nije moguće po automatizmu dobiti rumunski pasoš, već je za to potreban neprekidni boravak u Rumuniji od 6 godina. Odnosno, ostaju dosadašnji uslovi sticanja rumunskog državljanstva.


Poslednjih godina, zahvaljujući ulasku Rumunije u EU i NATO, došlo je do ubrzamog ekonomkog razvoja. Rumuni međutim ipak radije traže posao u razvijenim zemljama EU zbog boljih uslova i veće zarade. Tako se kod kuće javlja manjak radne snage. Ideja da se radna snaga dovodi iz Azije i Afrike nije naišla na odobravanje, pre svega zbog visokih troškova i potrebe dopunskih programa integracije.


Jedan od bitnih razloga masovne emigracije Rumuna u razvijenije zemlje EU, SAD i Kanadu, osim zarade,  jeste i loša politička atmosfera usled još uvek visoke korupcije u rumunskom društvu. Na ovo su naročito osetljivi preduzetnici, i visokobrazovani stručni kadar, koji ne vide perspektivu razvoju sopstvenih poslova i karijera kod kuće.


Strana radna snaga međutim obično nije opterećena unutrašnjom političkom situacijom, budući da dolazi iz siromašnijih zemalja koje su u društvenom smislu obično neuređenije i zaostalije od Rumunije. Srbija je jedna od tih zemalja, tako da u poslednje vreme tržište Rumunije postaje sve zanimljivije za radnike i firme iz Srbije.


Tržište radne snage Rumunije je naročito zanimljivo za kvalifikovanu radnu snagu odnosno vlaške studente koji u Rumuniji imaju stipendirano studiranje i koji na ovaj način lakše mogu naći posao u Rumuniji, pre svega u stranim visokotehnološkim firmama. Mnogima ovo može biti odskočna daska za dalje napredovnaje i lakše dobijanje „Plave karte EU“  koja omogućava rad i boravak na teritoriji Rumunije ali i EU.

Takođe, veliki broj slobodnih radnih mesta postoji i za nekfalifikovanu radnu snagu.


Rumunija želi da na ovaj način pomogne Rumunima u susednim zemljama, i time barem delimično kompenzuje veoma lošu dosadašnju politiku prema svojoj manjini u susedstvu.


Jedan od bitnih uslova dobijanja Zelene karte jeste pre svega poznavanje rumunskog(vlaškog) jezika, i pripadnost rumunskoj manjini.


Veliki minus zakona jeste što ne omogućava iste uslove po poreklu. Tako da pripadnici rumunske manjine koji su samo poreklom Rumuni(Vlasi) ali su već asimilovani(nisu imali mogućnost da očuvaju jezik, ne pripadaju više rumunskoj crkvi, ne izjašnjavaju se kao Rumuni ili Vlasi…), nemaju mogućnost apliciranja za „Zelenu kartu“ po ovom zakonu.


Zakon će biti izglasan do kraja godine i stupiće na snagu 2020.


Slobodna radna mesta „Jobs Wallachia“ možete pogledati na sledećim sajtovima:


www.bestjobs.eu

www.ejobs.ro

www.myjob.ro

www.findjob.ro

www.locuridemunca.ro

www.netjobs.ro

www.jobsinro.ro

www.clujjob.ro

www.hipo.ro

www.romjob.ro

22.06.2019.

Nestašica radne snage u Rumuniji primorava rumunske firme da zapošljavaju penzionere.