asd
asd Vlaški Mozaik

Vlasi(Rumuni istočne Srbije) u 19. Veku - Tihomir R. Đorđević - Iz Srbije Kneza MilošaPoštovani čitaoci, na ovoj stranici se nalazi još jedan rad poznatog srpskog etnologa Dr.Tihomira Đorđevića. Knjiga "Iz Srbije Kneza Miloša" je obiman rad o stanovništvu i naseljima Srbije u prvoj polovini 19-og veka, mi smo međutim izdvojili nekoliko desetina stranica na kojima se nalaze interesantni podatci o Vlasima odnosno Rumunima istočne Srbije.


       

                                                                            


Istorija Vlaha u istočnoj Srbiji je i daje tabu. Tako se u zvaničnoj školskoj istoriji izbegava bilo kakvo poručavanje ove teme, ili se daju površni dvosmisleni podatci koji su pogodni za manipulaciju. To je dovelo do toga da Vlasi istočne Srbije skoro ništa ne znaju o sebi, i da je njihov nacionalni identitet postala igračka u rukama korumpiranih političara. Eksploatacija teme identiteta Vlaha odnosno Rumuna istočne Srbije tako, umesto dostignuća srpske demokratije, postaje još jedan način za jeftino skupljanje glasova.  Ovo skandalozno ponašanje jeste očigledno svima koji se ozbiljno bave ovom temom, a naročito međunarodnim insitutcijama. Probelm je međutim teško razumljiv u samoj zajednici gde su srpske vlasti vekovima sistematski izolovali vlašku zajednicu i doveli je u stanje apsolutne inferirnosti u domenima identiteta i manjinskih prava. Osim slabije obrazovanog sloja stanovništva čak i visokoobrazovani pripadnici vlaške zajednice ne znaju književni rumunski jezik i skoro nikave činjenice o sebi, što dodatno otežava očuvanje identiteta ove zajednice i omogućava manipulacije Vlasima.

Čitaocima koje iteresuje kompletan sadržaj knjige, preostaje poseta biblioteci u mestu stanovanja gde je knjigu obično moguće i naručiti ukoliko je nema.


12.06.2019

NAPOMENA: Dozvoliti blokirani sadržaj na stranici(na kraju adresne linije stranice) ukoliko neki elementi nisu prikazani.

Orjentaciona mapa rasprostranjenosti istočnog romaniteta (Eastern Romance), sa alternativnim nazivima za Rumune u državam gde predstavljaju nacionalnu manjinu

Preuzmite u PDF

 Preuzmite u PDF(Verzija za štampanje)

NAPOMENA: Dozvoliti blokirani sadržaj na stranici(na kraju adresne linije stranice) ukoliko neki elementi nisu prikazani.


Skenirana varijanta knjige bez obrade

Skenirana varijanta knjige prilagođena za štampanje