asd
asd Vlaški Mozaik


Laura Koveši i Verica Barać, rumunska i srpska heriona u borbi protiv korupcije & uticaj uređenja država po najvišim standardima na manjinska pitanja.


DNA ili Rumunski Nacionalni direktorat za borbu protiv korupcije je  jedna od najefikasnijih institucija u borbi protiv korupcije na svetu. Tu poziciju drži posljednjih 5 godina.

14.07.2018



Specifičnosti razgradnje i obnove rumunskog identiteta Vlaha

u istočnoj Srbiji.


Specifičnosti razgradnje i obnove rumunskog identiteta Vlaha u Srbiji


Formiranje nacionalnog identiteta, odnosno osećaja pripadnosti jednom narodu predstavlja proces dugog trajanja, proces nastajanja jezika, pisma, običaja, kulture, itd.

 

29.07.2018




Asimilacija Rumuna u Timočkoj Krajini nije potisnula sva obeležja identiteta i zbog toga nije nepovratna.



Asimilacija Rumuna u Timockoj Krajini i perspektive njihovog identiteta


Asimilacija podrazumeva gubitak identiteta etničke grupe, čiji pripadnici se prestaju razlikovati od preovlađujućih pripadnika društva. Asimilacija može biti prisilna ili dobrovoljna, međutim, u oba slučaja veoma je retko da asimiliovana zajednica u potpunosti izgubi sva obeležja svog prethodnog identiteta.

01.07.2018



Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rumuniji 8 marta 2018 godine.

Prava Vlaha/Rumuna u istočnoj Srbiji jedna od tema razgovora.


Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rumuniji  8.03.2018 godine

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u četvrtak u zvaničnoj poseti Bukureštu, na poziv predsednika Rumunije Klausa Johanisa.


10.03.2018



Jedina rumunska institucija u istočnoj Srbiji na čijem je čelu otac Bojan Aleksandrović, na meti instituta rumunske kulture.



Novi udar ICR na Rumunsku pravoslavnu crkvu u Srbiji

 

Pored toga što su na udaru srpskih vlasti, Rumuni/Vlasi u Timočkoj Krajini pogođeni su i od strane institucije rumunske države koja bi trebalo da im pomogne, prenosi dopisnik Romanian Global News.


15.02.2018



Kako smo stigli dovde - dešavanja u Rumuniji.



Kako smo do ovde došli, dešavanj u Rumuniji, Dan Turturică


Iako je prošlo godinu dana od kada su se PSD i ALDE ponovo vratili na vlast, mnogi se pitaju kako je moguće da smo se vratili toliko unazad i tako brzo? Kako se preko noći pretvorila u prah i pepeo nada da će Rumunija, iako posrnula da nastavi putem razvoja? Da li smo bili slepi, da li smo polagali lažne nade proteklih godina? Ili se dogodilo nešto

15.02.2018



Iz istorije jugoslovensko-rumunskih odnosa, tri razočarenja Rumunije u Jugoslaviju.



Iz istorije jugoslovensko-rumunskih odnosa, tri razočarenja Rumunije u Jugoslaviju


U narodu se i sad može čuti da Rumunija ima samo dva dobra suseda Srbiju (bivša Jugoslavija) i…Crno more. Ove dve zemlje nikada nisu ratovale jedna protiv druge što je dobar primer za ostatak Evrope.


14.01.2018



Tribina u Boru povodom 31.avgusta - dana rumunskog jezika.



U petak 31. avgusta 2018. godine u Narodnoj biblioteci u Boru, u organizaciji Društva za kulturu Vlaha-Rumuna Srbije “Ariadnae Filum “ održana tribina pod tradicionalnim nazivom “Limba noastră rumânească-pod pestă Dunăre“- “Naš rumnski/vlaški jezik- most preko Dunava“.


15.09.2018





Konferencija za štampu održana 29.10.2018. povodom bojkotovanja izbora za Nacionalni savet Vlaha


Konferencija za štampu ZVS i KVS održana 29.10.2018. povodom bojkotovanja izbora za Nacionalni savet Vlaha


Dana 29.10.2018. godine u prostorijama Vlaške narodne stranke u Boru, predstavnici Kongresa Vlaha Srbije obratili su se javnosti povodom izbora za Nacionalni savet Vlaha koji će biti održani 4. novembra ove godine u Srbiji. Pre svega treba napomenuti da se nakon sazivanja konferencije za novinare na poziv predstavnika vlaške nacionalne manjine jako malo novinarskih agencija odazvalo.


30.10.2018