asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice


Procedura podnošenja zahteva za rumunsko državjanstvo
Za sve informacije o ovoj temi možete se obratiti rumunskim konzulatima u Zaječaru, Vršcu i rumunskoj ambasadi u Beogradu, ili u inostranstvu ukoliko imate boravak van Srbije. Potrebne informacije nalaze sa na ovim linkovima:


Ambasada Rumunije u Srbiji:

http://belgrad.mae.ro/node/258


Informacije o državljanstvu:

http://belgrad.mae.ro/node/485


Jezik komunikacije Vlaški(Rumunski), Engleski, Srpski.


Svako može podneti zahtev za dvojno državljanstvo, međutim, dobiće samo oni koji imaju potrebne uslove. U našem slučaju, kada su u pitanju Rumuni(Vlasi) u Srbiji, mora se znati da u ovom momentu ne postoji zakon na osnovu koga bi se zahtev podnosio na osnovu etničke pripadnosti.


Tako  na primer, na osnovu povraćaja državljanstva onima čiji su preci nekada već imali, Rumuni iz Vojvodine mogu imati Mađarsko državljanstvo pošto je Vojvodina bivša austrougarska teritorija. Rumuni(Vlasi) iz delova severoistočne Srbije mogu imati Bugarsko, tamo gde je to nekada bila bugarska teritorija. Rumunija međutim nema osnova povraćaja budući da regioni Srbije u kojima živi rumunska manjina, nikada nisu bili u sastavu Rumunije, već se rumunsko stanovništvo tu doselilo iz nekadašnje Rumanije(Țara Rumăniasca-Kneževina Vlaška), i iz rumunskog dela Banata(Transilvanija).


Pošto tada Rumunija u sadašnjem obliku nije bila formirana nema osnova za povraćaj državljanstva. S te strane upozoravamo na moguće obmane pojedinih organizacija i pojedinca koji zloupotrebjlavaju neinformisanost građana i pokušavaju od toga steći finansijsku korist.


dana 08.07.2016


-U vezi podnošenja zahteva za rumunsko državljanstvo, informacije i pomoć možete dobiti u diplomatskim predstavništvima Republike Rumunije.


-Raspitajte se u rumunskoj ambasdi ili konzulatima o celoj proceduri ali i bonitetu organizacije koja vam nudi posredovanje Zahtevajte pismeni odgovor.


- Pre svega izbegavajte posrednike i učinite sve samostalno uz pomoć zvaničnih institucija, tj ambasade ili konzulata Rumunije.